Co když vnikne konflikt....

Konflikt obecně určitě můžeme vnímat jako pozitivní. Jako příležitost ke změně. Ke změně něčeho, co ve stávající formě není funkční a energie přicházející s konfliktem má ohromný potenciál toto nefunkční schéma proměnit na něco mnohem lepšího a pro strany do budoucna užitečnějšího.

Konflikt má v této rovině rozměr mezi stranami na něm zúčastněnými.

Perspektiva dítěte...

Jakmile přichází konflikt rodičovský, spojený nejčastěji s rozvodem, potažmo rozpadem vztahu rodičů, nabývá konflikt rozměru mnohem širšího a pozitivita konfliktu je mnohem hůře uchopitelná.  

Získává totiž také dětskou perspektivu. Dotýká se dalšího zúčastněného chtě nechtě - dítěte. Toho, které chceme chránit, chceme, aby konflikt na něj měl minimální dopad a abychom dokázali touto změnou projít co nejsnáze právě s ohledem na něj.

Rodiče se v životě rozchází jako partneři, ale nadále zůstávají především rodiči. Jsou si vědomi, že jejich odpovědnost vůči dětem nekončí s rozpadem vztahu a mají i nadále svá práva a povinnosti. Avšak je zřejmé, že při tak težké situaci, jakou rozpad vztahu bezesporu je, je nezbytná pomoc zvenčí. Velkou podporu pro rodiče tak představuje zavedení tzv. Cochemské praxe. Jde o systém spolupráce mezi všemi profesemi, které se podílejí na řešení rodičovského konfliktu v rámci opatrovických sporů.

Více než třetina soudů v ČR aplikuje v rámci opatrovnického řízení ve věci úpravy péče nezletilých po rozvodu některé z prvků tzv. Cochemské praxe nebo interdisciplinární spolupráci založenou na principech, které z této praxe vychází. Tento pojem, jehož zakladatelem (na počátku 90. let 20. století) je Dr. Jürgen Rudolph, bývalý soudce německého rodinného soudu v okresu Cochem-Zell v Německu, tak již dávno není neznámý.

Co tedy přesně znamená COCHEMSKÁ PRAXE?

Jedná se jinými slovy o spolupráci mezi soudem, OSPOD, zapsanými mediátory, psychology, soudními znalci, neziskovými organizacemi a v neposlední řadě také advokáty. Tedy všemi, kdo se účastní na řízení ve věcech opatrovnických sporů.

Cílem je zaměření se na práci s rodiči se záměrem naučit je a podpořit v komunikaci na rodičovské úrovni.

Fakt, že se posílí spolupráce všech zainteresovaných subjektů umožňuje rodičům podstatně lépe dostát nebo znovu obnovit svoji rodičovskou odpovědnost.  Středobodem zájmu se tak nutně musí stát dítě, jeho nejlepší zájem a zejména jeho právo na výchovu a péči od obou rodičů, a to i když je jejich vzájemný partnerský vztah dále nefunkční.

Principy, které Cochemská praxe zastává jsou následující:

  • rozhodnutí ve vztahu k dětem patří v prvé řadě do rukou rodičů
  • stejně tak jako odpovědnost za život jejich dítěte
  • všechny profese mohou rovnocenně přispět k řešení situace
  • jedná se o koordinovanou a aktivní spolupráci (je nutné pravidelné setkávání řídicí skupiny nebo základního týmu)
  • respekt, komunikace, orientace na perspektivu a zájem dítěte – jsou důležité jak pro rodiče (a mezi nimi), tak pro všechny zástupce profesí (a musí fungovat i mezi nimi)

V opatrovnickém řízení se zpravidla potkává několik různých profesí - soudce, advokát, sociální pracovník, soudní znalec, psycholog, mediátor, advokát - v rámci tří různých disciplín - právo, psychologie a sociologie. Taková spolupráce je aktivní s cílem zaručit provázanost, efektivitu a flexibilitu. Každá z profesí ví, kdy do řešení rodičovského konfliktu vstupuje a jak má její podpora vypadat.

Role jednotlivých členů interdisciplinárního týmu:

SOUD -  hraje klíčovou roli

  • vede rodiče k znovupřevzetí společné rodičovské odpovědnosti i odpovědnosti za rozhodnutí
  • orientuje rodiče na zájem dítěte
  • odkazuje rodiče na využití odborné pomoci
  • ukládá absolvování odborné pomoci
  • z pozice své autority: vytváří tlak na rodiče, vysvětluje, jak bude vyhodnocovat jejich rodičovské kompetence
  • jmenuje OSPOD kolizním opatrovníkem
  • ustanovuje soudního znalce (je-li to třeba)
  • určuje postup v řízení (stanovení termínů jednání, nařízení poradenské péče, mediace…)

OSPOD – dva typy intervence, a to edukace rodičů a ochrana ohroženého dítěte

MEDIÁTOR -doprovází rodiče na cestě ke smírčímu řešení

  • cílem mediace je oboustranně akceptovatelná dohoda rodičů
  • vede své kolegy v rámci interdisciplinárního týmu k rozpoznání vhodnosti mediace pro rodičovské páry, osvětluje principy a postupy v mediaci

ADVOKÁT - vede svého klienta ke smíru s druhým rodičem

  • umí zprostředkovat možné negativní dopady na dítě, pokud se bude spor a s ním spojený rodičovský konflikt zintenzivňovat a prohlubovat
  • dokáže vysvětlit klientovi postup celého procesu, přístup soudu a OSPOD k rodičům, principy vyhodnocování a posuzování rodičovských kompetencí
  • motivuje svého klienta k uzavírání a dodržování zatímních dohod
  • nebojí se aktivně oslovit zástupce druhého rodiče, aby společně mohli takové dohody (i dohodu trvalejší) iniciovat, dohody jim pomůže zprostředkovat

Pro vznik interdisciplinární spolupráce v opatrovnickém řízení (kdekoliv v ČR) je zapotřebí nezbytně aktivního zapojení soudu. Soudce je tím, kdo v podobě termínů průběh řízení určuje.

Důležité je, že soudců a stejně tak zástupců ostatních profesí se zájmem o tento postup přibývá, neboť efektivní podpora rodičů pro řešení jejich situace a návazně pak jejich dohoda o dalším výkonu jejich rodičovské odpovědnosti je bezesporu tou nejlepší cestou pro všechny zúčastněné a především pro ty nejcitlivější – děti.

Vztahy mezi rodiči mohou být mnohdy velmi vyostřené a postavit své ego dočasně někam na okraj a soustředit se na nejlepší zájem dítěte není až tak jednoduché, jak se může zdát. Vyžaduje to velkou míru odhodlání a vnitřní síly.

Jakkoliv je možné tyto citlivé a zásadní životní stituace podpořit, má to ohromný smysl.  Protože největším benefitem zůstává, že i přes nepříznivé vztahy rodičů je dítě ve svém životě neztrácí, může čerpat z jejich vzoru, že jednají vzájemně s respektem a vychází spolu v alespoň základní rovině.

Vedle toho dalším přínosem Cochemské praxe je i to, že se následně pozitivně odráží i na problematice placení výživného a  majetkového vypořádání

********************************************************************************************************************************************************************************************

Za účelem prosazení Cochemské praxe v České republice vznikla také iniciativa s názvem Cochem.cz

Cochem.cz, z.s. je spolek, který vznikl za účelem prosazení uzákonění Cochemské praxe v České republice jako závazného postupu při opatrovnickém řízení.  

použité ZDROJE a podrobněji k tématu pak:

https://www.cochem.cz/wp-content/uploads/2021/09/MANUAL-final-cochem-bez-orez.pdf

https://www.akademickyustav.cz/domains/akademickyustav.cz/wp-content/uploads/2019/10/metodika_opatrovnickeho_rizeni_cochemskeho_typu.pdf

https://www.umpod.cz/documents/35829/52618/Cochemska_praxe_v_CR.pdf/e377e357-1d35-0369-7acb-14f3f6e9abf0