Mediační dohoda je jedním Zákonem o mediaci (dále jen „Zákon“) upraveným formálním výstupem z mediace. Zákon říká: mediační dohodou je písemná dohoda stran konfliktu uzavřená v rámci mediace a upravující mezi nimi práva a povinnostia dále se k mediační dohodě Zákon vyjadřuje tak, že ...Mediační dohodu uzavírají všechny strany konfliktu. Jejími náležitostmi jsou vedle podpisů stran konfliktu také datum jejího uzavření, doplněné mediátorem, a jeho podpis, kterým se stvrzuje, že mediační dohoda byla uzavřena v rámci mediace.

 

V rámci mediace je ještě důležité rozlišit dva pojmy, a to cíl mediace a smysl mediace.

 

Cíl mediace

 

V kontextu Zákona o mediace je cíl mediace uzavření mediační dohody.

 

K tomu, aby mediační dohodu mohly strany konfliktu uzavřít je nutné, aby to byly osoby svéprávné a plnoleté. Stejně tak mediátor, který mediační dohodu podepisuje musí mít platné oprávnění poskytovat mediační službu a být zapsaný v seznamu zapsaných mediátorů, pokud se jedná o zapsaného mediátora.

 

Mediační dohoda může být dvou nebo vícestranná smlouva. Obsahem mediační dohody (dále jen „Smlouvy“) je dohoda stran konfliktu – osob/klientů – o způsobu úpravy práv a povinností, které mezi nimi byly sporné a Smlouvou se tyto upravily.

Tento typ smlouvy patří mezi smlouvy soukromoprávního charakteru. To znamená, že k plnění - vyjednaného a dohodnutého jednání, ke kterému se klienti zavázali nelze přímo ani jednoho klienta, ani jednu stranu, nutit. Znamená to, že taková Smlouva není přímo vykonatelná. V případě, že by došlo k situaci, kdy jedna ze stran poruší ujednané a spor už se nebude řešit prostřednictvím mediace, ale např. prostřednictvím soudu, může mediační dohoda u soudního jednání sloužit jako listina, která bude mít povahu důkazu.

 

Mediační dohoda je tedy smlouva jako každá jiná „obyčejná“ lidská dohoda. Její funkčnost se odvíjí od ochoty a jednání jednotlivých účastníků ji dodržovat.

 

Smysl mediace

 

Smysl mediace je umožnit komunikaci mezi stranami v konfliktu v takové míře, aby se ze soupeřů stali spolupracovníci a spolutvůrci řešení jejich situace, tvůrci smlouvy.

 

Mediace má smysl tam, kde komunikace nefunguje. Kdy jsou strany natolik zatížené konfliktem, že nejsou schopny nalézt společnou řeč, nebo se nemůžou pohnout v komunikaci dál, zamrzli na tzv. mrtvém bodě a diskuse se nikam neposunuje, z různých okolností, ba dokonce současné jednání klientů škodí a je důležité zaměřit se na stav budoucí. Prostřednictvím mediace není možné změnit minulost, ale přítomnost a budoucnost.

 

Obsah mediační dohody

 

Dále Zákon také říká, že: „Za obsah mediační dohody jsou odpovědné pouze strany konfliktu“ .

 

Obsah dohody (jak upravuje i Zákon o mediaci) tvoří klienti sami. Mediátor nenapovídá a nediktuje klientům, co mají chtít, co mají říct a už vůbec ne podobu výsledné dohody. To vše je v individuální dikci klientů. Mediátor vede proces – mediační rozhovor - vyjednávání tak, aby klienti měli a dostali dostatek informací k tomu, aby se sami mohli rozhodnout a dohodu uzavřít. Aby měli možnost zvážit výhody a nevýhody dohody a její reálnost.

 

Strany konfliktu - klienti mediace mají možnost prostřednictvím mediace uzavřít dohodu, která pro ně bude/může být oboustranně výhodná, tzv. ve stylu win-win.

 

Uzavření mediační dohody, stejně jako celý mediační proces, je krok dobrovolný. Klienti vstupují do mediace v některých případech s představou, že mediace jim pomůže vyjednat to jejich jediné a správné řešení - pro zjednodušenou představu přichází jeden klient s řešením „A“, druhý klient s řešením „Z“. A nezřídka se stává, že v procesu mediace dojde ke sdělení takových informací a práci s informacemi tak, že k uzavření dohody dojde. Dohoda naplňuje pro samotné klienty důležitá kritéria, i přesto, že se podoba samotné dohody v průběhu mediace změní, a dojednané řešení není ani „A“, ani „Z“, ale třeba verze „L“, která propojuje zájmy stran.

 

Mediace nabízí více jak jednu možnost řešení, protože se jedná o alternativní způsob řešení konfliktů, podpořený tím, že jde o proces kreativní. Klienti – strany konfliktu mají možnost uchopit svou situaci do svých rukou a prostřednictvím mediace se rozhodnout, co je pro ně v danou chvíli to nejlepší možné řešení.