Čím se (ne)řídí mediátor

Kdo realizuje mediace?

V České republice vykonávají mediaci zapsaní mediátoři, nezapsaní mediátoři, Probační a mediační služba prostřednictvím svých pracovníků, a dále organizace  (neziskové organizace, zapsané spolky), které se zaměřují na podporu kvality života rodičů, dětí a rodin. Probační a mediační služba a neziskové organizace, pokud provádí mediaci, realizují ji prostřednictvím pracovníků - odborníků, kteří svým vzděláním a zkušeností umožňují efektivní práci s konfliktem.

Mediátoři jako odborníci na komunikaci, práci s konfliktem, práci s informacemi, bývají také účastníci kolektivního vyjednávání v roli vyjednavače, případně zprostředkovatele sporu.

Právní úprava mediace na území ČR

Již od roku 1990 je vidět snaha o zavedení formální úpravy dialogu, který bude použit jako nástroj pro řešení různě eskalujících situací, např. mezi zaměstnanci a odbory, viz. zákon z r. 1991 o kolektivním vyjednávání.

Jeden z dalších právních předpisů, který upravil mediaci, byl v roce 2000 Zákon o mediační a probační službě. Tento právní předpis je zaměřen na mediaci v trestních věcech, tedy mediace, které jsou použity jako nástroj pro řešení méně závažných trestních činů, a realizují ji pracovníci Probační a mediační služby.

V roce 2012 následoval Zákon o mediaci, který upravuje mediaci v podobě, ve které je realizována v civilních věcech - jedná se např. o sousedské spory, obchodní spory, pracovní spory, rodinné spory, dědické spory. Tento zákon, podle toho jak je koncipován, upravuje zejména facilitativní styl mediace a jako realizátora této mediace uvádí zapsaného mediátora, který je tímto zákonem vázán.

Další předpisy, které upravují mediaci, vyjednávání, zprostředkování sporů

Evropská unie vydala v roce 2008 Směrnici, která se týkala řešení občanských a obchodních věcí prostřednicvím mediace. (https://eur-lex.europa.eu/legalcontent/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32008L0052&from=de)

Obsah této směrnice byl také částečně implementován do Zákona o mediaci.

Směrnice obsahuje výčet pěti základních bodů. Jsou to tyto:

  • každý členský stát je povinen činit tak, aby podpořil odbornou přípravu mediátorů a zajistil tak vysokou úroveň mediace.

  • V rámci řešení sporu soudní cestou má soudce možnost využít formálního doporučení využití mediace, umožňuje-li to povaha sporu

  • Upravuje možnost vykonatelnosti dohody, pokud s tím obě strany souhlasí - například schválením dohody samotným soudem, nebo notářskou doložkou

  • Upravuje důvěrnost samotné mediace - v rámci podpory při řešení sporu neukládá mediátorovi povinnost hodnotit, předkládat důkazy pro např. soud

Pozn. Toto je nutné zvýraznit, protože se v praxi v některých případech setkáváme s nedodržováním tohoto bodu - kdy se mediátoři snad v rutině či z jiných důvodů dopouští hodnocení chování jednotlivých klientů, hodnocení důkazů apod.

  • Zajišťuje stranám dobrovolnost při výběru řešení jejich situace - např. že se mohou i při využití mediace, obrátit na soud

Jaké další předpisy upravují výkon (ne)zapsaného mediátora?

Při realizaci mediace zapsaným mediátorem je mediátor vázán primárně Zákonem o mediaci.

Dále jsou zde nezávazné, avšak neméně užitečné dokumenty upravující chování mediátorů při výkonu mediace. Je to zejména Evropský kodex chování pro zprostředkovatele, Etický kodex zapsaných mediátorů, Etický kodex Asociace mediátorů ČR.

Nezapsaní mediátoři mohou - a měli by - při výkonu mediace jako služby respektovat jak zákonnou úpravu, tak dokumenty, které mají doporučující, návodný, informativní charakter.

Evropský kodex chování pro mediátory - je k nahlédnutí a stažení na stránkách České advokátní komory, neboť zapsaní mediátoři jsou i mezi advokáty a protože advokáti při výkonu činnosti zapsaného mediátora mají povinnost též respektovat Zákon o mediaci a související právní předpisy a doporučení https://www.cak.cz/assets/code-of-conduct_cs.pdf

Etický kodex zapsaných mediátorů - je k nahlédnutí a stažení k dispozici na stránkách Ministerstva spravedlnosti https://www.justice.cz/web/msp/vykladova-stanoviska-a-cinnost-pracovni-skupiny-k-mediaci1?clanek=eticky-kodex-zapsanych-mediatoru

Etický kodex Asociace mediátorů ČR – http://amcr.cz/dokumenty/kodex.pdf